Stovka obchůdků na vesnicích funguje díky krajské podpoře

16. 05. 2024

Obyvatelé menších obcí se nemusí bát, že si nedojdou ve své domovině na nákup základních potravin. Olomoucký kraj v dotačním programu Obchůdek podpoří letos přes sto malých prodejen na venkově, které by jinak zavřely a lidem by se zhoršila životní úroveň.

„O program Obchůdek je každoročně velký zájem. Letos dokonce takový, že jsme v březnu navýšili jeho podporu a dodatečně podpoříme další desítky prodejen. Chceme, aby byly na venkově dostupné základní služby pro všechny občany,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Schválenou podporu má aktuálně 114 obchůdků. V dotačním balíku je celkem připraveno sedm miliónů a dvě stě tisíc korun, další tři milióny a osm set tisíc korun přidá do balíčku Ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem tak na podporu malých prodejen v Olomouckém kraji půjde jedenáct miliónů korun. Maximální výše dotace na jednoho žadatele je 100 tisíc korun.

„Nemůžeme dopustit, aby z venkova mizely malé prodejny s potravinami a například senioři pak za nákupy museli složitě dojíždět do větších měst. Dotační program je zaměřený na podporu maloobchodních prodejen v obcích maximálně do 1 000 obyvatel, kde má největší smysl, dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje.

Seznam všech podpořených prodejen pro letošní rok si můžete prohlédnout níže v přiloženém souboru.

Stovka obchůdků na vesnicích funguje díky krajské podpoře
Soubor typu docxSeznam podpořených prodejen (82,1 kB)stáhnout


Poslední změna 16. 05. 2024 13:40:47