Místo prázdnin sbíječky. Školní budovy obsadili dělníci

14. 08. 2024

Kdo by si myslel, že o prázdninách školy odpočívají a nabírají dech na další školní rok, je na omylu. V některých je teď větší šrumec než před maturitami. Důvodem jsou dělníci se sbíječkami a zednickými lžícemi, kteří pracují na opravách, rekonstrukcích a dalších investičních akcích. Olomoucký kraj během léta ve školách prostaví desítky miliónů korun.

„Prázdniny jsou jediným možným termínem, kdy se dají ve školách realizovat větší stavební úpravy, aniž by se musel nějak omezit provoz škol. A stavební firmy se musí opravdu činit, protože pár týdnů například na zateplení velké školní budovy není moc času,“ připomenul Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kromě řady menších stavebních úprav nebo oprav Olomoucký kraj realizuje o prázdninách i několik významných investic. Do této kategorie spadají ty, jejichž hodnota přesáhne částku 15 miliónů korun. Jde například o modernizaci praktických dílen v jesenické průmyslovce za 42 miliónů korun, dalších 19 miliónů tam kraj investuje do vylepšení gastroprovozu.

„Máme zato, že moderní školství je jedním z pilířů dalšího rozvoje našeho regionu. Peníze, které do škol dáváme, proto představují investici do naší společné budoucnosti,“ zdůraznil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Čilý stavební ruch panoval v červenci také ve šternberské lesnické škole, která prošla zateplením. A před dokončením je oprava historické fasády na budově střední školy a učiliště v Uničově. Zruční řemeslníci tam musí kromě fazóny dát do pořádku také ozdobné kamenné prvky, dlažbu a provést částečnou opravu vnitřní omítky.

„Kromě zateplení škol nebo modernizace jejich vybavení pracujeme také na doplnění školních budov fotovoltaickými panely. Školy, potažmo kraj, tím ušetří nemalé peníze za energie, které pak budeme moci investovat třeba do lepších učebních pomůcek,“ vysvětlil Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro investice a informační technologie.

Investiční akce ve školách, které Olomoucký kraj završí do konce letních prázdnin:

 

Název akce

předpokládaný termín dokončení

náklady na realizaci stavby

Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk – Realizace úsporných opatření budov Opavská 8

31.7.2024

12 707 540,69 Kč

Střední průmyslová škola Jeseník – rekonstrukce rozvodů areálu dílen praktické výuky

31.7.2024

42 093 748 Kč

Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov – Oprava historické fasády školy

14.8.2024

10 828 227,08 Kč

Střední průmyslová škola Jeseník – rekonstrukce gastroprovozu

1.9.2024

19 208 547 Kč

Střední průmyslová škola Jeseník


Poslední změna 14. 08. 2024 11:41:09