Jak manipulovat s plynovým ohřívačem? Doporučení hejtmana a ředitele hasičů
V souvislosti s tragickou událostí při sobotním požáru restaurace v Mostě apelujeme na provozovatele restaurací a občany, kteří používají plynové ohřívače, aby dbali na jejich bezpečný provoz. Plynová topidla jsou nejen zdrojem tepla v těchto zimních měsících, ale mohou být také potenciálním zdrojem nebezpečí. Je proto třeba při jejich užívání dodržovat zásady požární bezpečnosti. Tyto zásady lze nalézt v návodu na použití, který musí být kupujícímu poskytnut v českém jazyce společně s výrobkem. Personál určený k obsluze topidla by s tímto návodem měl být seznámen.
- Plynové topidlo musí být smontováno dle návodu. Topidlo, které může být používáno pouze venku nebo v dobře větraných prostorách, by nemělo být užito ve vnitřním nevětraném prostoru.
- Topidlo by mělo být umístěno na vhodném místě tak, aby se nepřevrátilo, a měla by být dodržena návodem stanovená bezpečná vzdálenost od hořlavých materiálů, zejména ve směru sálání.
- Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při zapalování topidla a k topidlu se příliš nenaklánět.
- S topidlem by se nemělo při provozu manipulovat a přemisťovat jej.
- Topidlo nelze rovněž ponechávat bez dozoru a je třeba učinit vhodná opatření, pokud se v blízkosti pohybují děti či zvířata, aby nedošlo k jejich kontaktu s topidlem.
- Topidlo nenechávat bez dozoru obsluhy. Plynovou láhev je třeba pečlivě uzavřít po každém použití.
- Před každým použitím topidla by měla být před zapálením provedena kontrola celého zařízení.
- Náhradní propan-butanové láhve je třeba ukládat v označené místnosti. V případě požáru je nutné sdělit tuto informaci zasahujícím hasičům.
- Pro případný vznik požáru je vhodné mít k dispozici přenosný hasicí přístroj.
Vždy dbejte hlavně na bezpečnost vašich návštěvníků.
Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje a
brig. gen. Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje