Zahrada je hra. Podzimní Flora Olomouc chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel.
Letošní, již 19. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc – podzimní etapa, nad nímž převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplní už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy.
Motto podzimní Flory zní tentokrát Zahrada je hra a v tomto duchu se ponese i hlavní expozice v největším pavilonu A. Hlavně děti se zde mohou těšit na dobrodružství ve velkém bludišti vytvořeném převážně ze špičkového ovoce a zeleniny od nejlepších tuzemských pěstitelů – členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR.
„Expozice bude doplněna výstavou odrůd chryzantém českých pěstitelů pod značkou Česká květina, chybět nebude ani aranžmá z kosatců rovněž domácí provenience a výstava velkého množství odrůd dýní,“ uvedl garant podzimní Flory Vojtěch Zahradník. Ucelenou expozici podle jeho slov doplní ještě stánek ministerstva zemědělství, kde bude mimo jiné hrát cimbálová muzika a konat se workshopy pro děti a mládež.
„Přístavba pavilonu A bude patřit společné expozici Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a mykologickou poradnou, nabídkou včelařských produktů a pomůcek a také vyhledávaným poradenstvím,“ doplnil Zahradník.
Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se zúčastní výrobci a producenti potravinářských výrobků z Moravy, Čech i Slovenska, opět nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín na galerii pavilonu A s každodenními řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry (vždy v 11 a 15 hodin s tématy Jemně perlivá vína z Moravy, Od hroznu ve vinici po doušek vína ve vaší skleničce či Novinky a odrůdy, které neznáme), Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či kuchařské a cukrářské soutěže Olima Cup. „Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou v rámci svého klání pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravovat v přístavbě pavilonu A netradiční pokrmy, jejichž hlavní surovinou je kuřecí stehno. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma Halloween, jejich zkušenější kolegové pak budou připravovat slavnostní dorty s podzimní tématikou. Soutěží otevřenou pro každého předem přihlášeného zájemce pak bude vyřezávání dýní na libovolné téma,“ prozradila garantka festivalu Jana Jirovská.
Na Olimě se v pavilonu E představí rovněž potraviny chráněné značkami Klasa, Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK, přičemž veřejnost bude moci tyto oceněné dobroty i ochutnat. Během prvních dvou dnů výstavy budou na pódiu pavilonu A oceněny výrobky nově nesoucí regionální značky kvality. V sobotu se mohou návštěvníci výstaviště těšit od 14 hodin na Vaření s časopisem Receptář, o den později pak hvězdný tým kuchařů předvede během speciální cooking show ukázky italské kuchyně, moderního zdobení dortů a moderní gastronomie a představí české tradice či rybu na talíři.
V průběhu trvání podzimní Flory a poté ještě zhruba do 10. října znovu zkrášlí tři vybrané olomoucké kostely (sv. Mořice, sv. Michala a Zvěstování Páně) a také kapli sv. Jana Sarkandra a sloup Nejsvětější Trojice květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky, která se už vloni setkala s velkým úspěchem.
Více na www.flora-ol.cz.