Jesenické hory provoní svatomartinská husa
Dozlatova upečená husa, zelí a knedlíky, k tomu sklenka místního piva, svatomartinského vína nebo něčeho ostřejšího. V listopadu nabídne svatomartinskou husu řada restaurací v Jeseníkách. Většina z nich husu připraví podle původních receptů a z místních surovin.
Návštěvníci a obyvatelé jesenických hor tak mohou ochutnat například v restauraci Bozeňov husí speciality od místního chovatele nebo v penzionu Trojkámen husokachnu o čtyřech chodech včetně speciální husí polévky. V restauraci Kolštejn chystají pro návštěvníky pravé gurmánské hody v podobě husího stehna pomalu pečeného na kolštejnském polotmavém pivu, se zelím a špekovým knedlíkem a také zde budou servírovat grilovaná husí prsa s jablky a dýňovým pyré.
Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu dlouhodobě pečuje o popularizaci původních receptů v jesenických kuchyních za použití místních surovin, a to celoroční iniciativou Ochutnejte Jeseníky. „Podávání svatomartinské husy patří k vrcholům gastronomického roku. Těší nás, že se místní restaurace a hospůdky zapojily do akce Ochutnejte v Jeseníkách svatomartinskou husu,“ uvedla projektová manažerka sdružení Lenka Dusová.
Více informací zde:
Ochutnejte svatomartinskou husu v Jeseníkách:
Penzion Kovárna: 11. 10. – 11. 12.
Hotel Cafe Restaurant Taverna: 7. – 11. 11.
Hotýlek U Kance: 7.–9. 11., 14.–16. 11.
Galleria Ristorante Napoletana: 8.–11. 11.
Hotel Dlouhé Stráně: 8.–16. 11.
Vila Elis: 11.–15. 11.
Restaurace Koliba Bozeňov: 11.–16. 11.
Restaurace Kolštejn 7. –16. 11.
Trojkámen: 7.-9.11., 14.-16. 11.
Horský hotel Skiland: 14.-16. 11.
Penzion U Petra 7.-17.11.
Penzion Běla: 14.-17.11.