Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony

29. 05. 2024

Studenti padesáti středních škol, základních uměleckých škol, domů dětí a mládeže a středisek volného času z celého Olomouckého kraje mají šanci vyhrát nový značkový telefon a zároveň pomoci k finanční výhře i své škole. Zapojili se totiž do soutěže Odlož mobil ve škole kterou připravilo hejtmanství ve spolupráci s kolektivním systémem ASEKOL.

„Našim cílem bylo oslovit studenty a předat jim informace o tom, že třídění drobného vysloužilého zařízení má opravdu smysl a sdělit jim, co se následně děje s odevzdaným elektrozařízením, a kde jej mohou odevzdávat,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída.

Každý student, který odevzdá vysloužilý mobilní telefon společně s vyplněným kuponem, bude zapojen do soutěže o telefon Apple iPhone 15 a sluchátka AirPods. Soutěžící mají možnost odevzdat více telefonů a vyplnit odpovídající počet soutěžních kuponů a zvýšit tak svoji šanci na výhru.

„Soutěží i zapojené školy, a to v celkovém počtu vybraných mobilních telefonů. Výsledek se bude počítat jako průměr sesbíraných telefonů na studenta. Udělena bude také speciální cena pro školu, která odevzdá absolutně nejvíce telefonů bez ohledu na počet studentů,“ doplnil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec. Olomoucký kraj mezi školy rozdělí částku 75 tisíc korun.

Odevzdané přístroje čeká odborná recyklace, nebo využití na náhradní díly, včetně likvidace osobních dat. „Řada cenných surovin z recyklovaných přístrojů se tak vrátí zpět do oběhu, a nebude potřeba je nově vyrábět, ani těžit. V českých domácnostech jsou stále podle hrubých odhadů miliony nefunkčních přístrojů,“ upřesnil regionální zástupce společnosti ASEKOL pro Olomoucký kraj Viktor Hýbl.

Vlastní sběr telefonů probíhá do konce května. Vyhodnocení a předání cen vítězům je pak naplánováno ještě do letních prázdnin. Obdobná akce se konala v úterý 28. května v prostorách Střední průmyslové školy strojnické v Olomouci, která poskytla prostor pro vyhodnocení akce za město Olomouc. Žákům ze zapojených základních škol se v krajském hlavním městě podařilo sesbírat neuvěřitelný počet mobilních telefonů – celkem 4 464 kusů. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách www.odlozmobil.cz.

Žáci ze Střední průmyslové školy strojnické stále mobily do sbírky nosí. „Kampaň Odlož mobil se v naší škole uchytila, studenti víceméně každý den nosí staré vysloužilé mobily, které jim doma zbytečně ležely v šuplíku a tím se jich nejen zbaví, ale pomůžou životnímu prostředí, jelikož až devadesát procent použitých kovů v telefonech se znovu využije. Motivací pro studenty je šance získat hodnotné ceny," zhodnotil soutěž ředitel školy Karel Neumann.

Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony
Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony
Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony
Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony
Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony
Žáci v kraji sbírají vysloužilé mobilní telefony


Poslední změna 29. 05. 2024 16:07:56