Výstava Peru, ždímám, žehlím v Hranicích

Datum27. 06.-29. 09. 2024
Místo konáníMuzeum na Staré radnici v Hranicích.
OrganizátorMěstská kulturní zařízení Hranice

Téměř dvě desítky historický praček, mandly, odtředivky, ale také žehličky, mýdla a prací prášky nabídne výstava „Peru, ždímám, žehlím“, která bude k vidění od 27. června v muzeu na Staré radnici v Hranicích.

Milovníci historie a techniky se na ní dozví, jak se pralo před lety, jaké druhy praček se vyráběly nebo že prvním pracím prášek byla třeba hlína, moč či zvířecí tuk.

Představena bude také hranická továrna na pračky, která byla jednou z prvních v českých zemích. Na výstavě budete moci zhlédnout čtyři její exponáty: dvě mechanické pračky, pračku elektrickou a ruční mandl.

Pro návštěvníky bude připraven také interaktivní program. Budete si moct vyzkoušet, jak se pralo na valše nebo potrápit své vědomosti u roztřídění prádla podle stupňů, ve kterých se pere. Pokusit se rozpoznat budete moct také historické žehličky, které roztřídíte podle způsobů, kterými se nahřívají.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 27. června od 17 hodin v muzeu na Staré radnici. Stejně jako samotná výstava bude zdarma.

Výstava Peru, ždímám, žehlím v Hranicích


Poslední změna 24. 06. 2024 15:32:23