Regionální potravina Olomouckého kraje
Již od roku 2010 uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.
Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Toto prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé výroby.
Základní podmínky pro přijetí přihlášeného výrobku do soutěže jsou:
- Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky Regionální potravina“, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
- Dále musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu, přičemž regionální charakter výrobku je rovněž deklarace výjimečných kvalitativních znaků.
- Do soutěže se mohou hlásit podnikatelské subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců.
Značka Regionální potravina se uděluje pouze vítězi v těchto kategoriích:
- Masné výroby tepelně opracované
- Masné výrobky trvanlivé tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Sýry včetně tvarohu
- Mléčné výrobky ostatní
- Pekařské výrobky včetně těstovin
- Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
- Alkoholické a nealkoholické nápoje
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
- Ostatní
Oceněné výrobky a jejich producenti kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Olomouckého kraje získají zdarma i značnou mediální podporu pro oceněné výrobky a možnost prezentovat zdarma tyto výrobky při ochutnávkových a prodejních akcích.
V čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné?
Kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť
Logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.
Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Potraviny dovezené ze zahraničí musí strávit dlouhou dobu na cestách. To neprospívá jejich čerstvosti a chuti a doprava ze vzdálených míst navíc zatěžuje životní prostředí.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
Podpora rozvoje regionů
Nákupem potravin označených logem „Regionální potravina“ zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj. Prosperující zemědělci, producenti i prodejci zaručují udržení či dokonce rozšíření počtu pracovních míst v regionech.
Více se dozvíte na www.regionalnipotravina.cz
-
Foto_FB_Regionální potravina OK.pngPNG | 1.77 MBStáhnout
-
Logo Regionální potravina Olomouckého kraje.pdfPDF | 247.68 kBStáhnout
-
Metodika pro udělování značky Regionální potravina.pdfPDF | 1.2 MBStáhnout
-
NÁBOROVÝ dopis 2024.pdfPDF | 178.91 kBStáhnout
-
Regionální potravina Olomouckého kraje_informace.pdfPDF | 130.24 kBStáhnout
-
Zadost-o-znacku-RP-2021.docxDOCX | 26.5 kBStáhnout
-
Zadost-o-znacku-RP-2021.pdfPDF | 1.68 MBStáhnout