Průkazy energetické náročnosti budov (PENB)

Zákonem č. 318/2012 Sb. ze dne 19. 7. 2012 byl novelizován zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Uvedená novela zákona je účinná od 1. 1. 2013 a znamená pro stavebníky, vlastníky budov a společenství vlastníků jednotek řadu nových povinností, zejména splnit požadavky na energetickou náročnost budov a zajistit zpracování PENB.

Průkaz energetické náročnosti budovy je dokument, který rozděluje budovy do kategorií (energetických tříd) A až G na základě potřeby energie pro jejich typické využití. Hodnotí množství energie potřebné pro vytápění, chlazení, ohřev vody, osvětlení, větrání a úpravu vlhkosti vzduchu. Obdobně jako je tomu např. u žárovek, ledniček, TV apod.

Hodnoty vstupující do výpočtu jsou teoretické a nikoliv skutečné (tj. nejedná se o data z faktur za energie), a to z důvodu, aby budovy byly mezi sebou porovnatelné. Tímto se z výpočtu odstraní lidský faktor. Pro PENB tak nezáleží, zda je budova vytápěna na 25 °C nebo na 18 °C.

PENB se skládá ze dvou částí:

  • grafická část – barevně zobrazuje zařazení budovy do klasifikační třídy energetické náročnosti ukazatele, kterým je primární energie z neobnovitelných zdrojů energie. Dále obsahuje zařazení ostatních ukazatelů do jednotlivých tříd energetické náročnosti, adresu hodnocené budovy a fotografii, je-li k dispozici. Nově též grafická část obsahuje ukazatel měrné potřeby tepla na vytápění, na jehož základě lze provést zatřídění hodnocené budovy do standardů budov jako jsou např. nízkoenergetický standard či pasivní standard. Obsahuje procentuální vyjádření dodané energie do budovy dle původu zdroje energie (uhlí, elektřina, plyn…), ze kterého lze jednoduchým výpočtem přibližně odhadnout náklady na energii,
  • protokol – obsahuje všechna výpočtová data potřebná ke stanovené energetické náročnosti

 

K čemu PENB slouží?

PENB slouží k lepší orientaci na trhu s nemovitostmi, co se týče nákladů na energie. Hodnotí budovu ze stavebního hlediska (kvalita obálky budovy) a zároveň z hlediska využitých technických zařízení (systém vytápění, klimatizační zařízení, ohřev vody aj.). Z hlediska energetické náročnosti jasně rozliší energeticky více a méně úsporné budovy na trhu. PENB zároveň obsahuje doporučení ke zlepšení energetické náročnosti budovy. Jedná se o soubor vhodných opatření, po jejichž implementaci dojde min. k posunutí budovy o jednu klasifikační třídu, ke zkvalitnění vnitřního prostředí, a tedy ke snížení nákladů na provoz budovy. Opatření jsou navrhována přímo pro danou budovu.

Kdo může PENB zpracovat?

Energetický specialista - fyzická osoba, která je držitelem oprávnění uděleného Ministerstvem průmyslu a obchodu ke zpracování průkazu energetické náročnosti budov. 

a) zpracování energetického auditu a energetického posudku,
b) zpracování průkazu energetické náročnosti budovy,
c) provádění kontroly provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie,
d) provádění kontroly klimatizačních systémů.

Seznam energetických specialistů je k dispozici na webové stránce zde: http://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx. Nikdo jiný není oprávněn PENB vystavit.

Platnost PENB

PENB platí 10 let ode dne jeho vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován, anebo do provedení změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody v dané budově.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu


Poslední změna 06. 06. 2024 07:25:53