Od začátku povodní na Jesenicku pomáhají i vězni. Pytlovali písek, teď pracují v deponiích

02. 10. 2024

Tématy dalšího jednání Krizového štábu Olomouckého kraje, které proběhlo ve středu 2. 10. 2024, byla výstavba mostů, řešení svozu odpadů, pomoc všech zasahujících složek integrovaného záchranného systému a připojování domácností na elektřinu a plyn.

„Úkolů, které je třeba každý den řešit v postižených oblastech, je velká spousta. Pravidelně reportujeme informace z nejpostiženějších obcí na Jesenicku, nicméně nesmíme zapomínat ani na další lokality, které velká voda také postihla, jako je Šumpersko. Aktuálně nejdůležitějším tématem je obnovení dodávek plynu a odvoz a likvidace odpadů z postižených obcí,“ řekl po jednání krajského krizového štábu Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Výstavba mostů

V postižených obcích již tento týden probíhá výstavba nových mostů. První most ze skladu Státních hmotných rezerv je postaven v Bělé pod Pradědem, do konce týdne přibydou další dva, a to ve Velké Kraši a Vápenné. Před samotným zahájením výstavby mostu je třeba prostor dobře připravit s ohledem na bezpečnost, vždy je nutné zpevnit břehy a upravit terén tak, aby mosty mohly být na místech využívány delší časové období. Všechny mosty mají dostatečnou nosnost pro běžnou dopravu a jejich výstavba bude probíhat s ohledem na priority a potřebu regionu.

Na sever kraje zamíří celkem 15 provizorních mostů ze skladu Státních hmotných rezerv. Třináct mostů zajišťuje armáda, zbývající dva Správa silnic Olomouckého kraje.

Pomoc odsouzených

Již od samého začátku povodní na Jesenicku pracuje v zasažených oblastech v Olomouckém kraji každý den cca 55 odsouzených. Jde o vězně ze 4 organizačních jednotek Vězeňské služby ČR, a to z Věznice Mírov, Věznice Kuřim, Vazební věznice a ÚPVZD Brno a Vazební věznice Olomouc, která je i zároveň koordinátorem pomoci. K dnešnímu dni pomohlo postiženým již 675 vězňů.

Odsouzení se na odklízecích pracích, které vznikly po povodních, podílí dobrovolně v rámci tzv. extramurální aktivity. Tuto možnost s nadšením přijali a sami se hlásí na dobrovolnickou činnost. Důvody jejich zájmu jsou různé, někteří v postižených oblastech mají rodiny, někteří cítí potřebu vyměnit vězeňské prostředí a pomáhat druhým.

Vazební věznice Olomouc

Jednou ze zapojených věznic je i Vazební věznice Olomouc, z níž na pomoc každý den vyjíždí 10–15 odsouzených. Na začátku odsouzení pytlovali písek, poté začali s odklízením škod ve vodou zasažených oblastech. Mezi nejčastější práce patřilo odstraňování zničených podlah, kamení, stromů a veškerá likvidace naplavenin. Postupně s vývojem situace odsouzení již začínají pomáhat v kvalifikovanějších oborech, a to např. při vymalování provizorních prostor, které jsou určeny pro rodiny, kterým povodeň vzala vše. Do pomoci se aktivně zapojili i zaměstnanci vazební věznice, jenž odsouzené doprovází.

S odstraňováním následků povodní pomáhají každý den od ranních hodin a pracují do večerních hodin, dokud je na práci vidět. Celková výpomoc je směřována tam kde je třeba, pracuje se na obecních pozemcích, školách, sportovištích, soukromých domech atd.

Zaměstnanci Vězeňské služby ČR se do pomoci postiženým zapojili také prostřednictvím materiální a finanční sbírky na pomoc obcím postiženým záplavami.

Od začátku povodní na Jesenicku pomáhají i vězni. Pytlovali písek, teď pracují v deponiích


Poslední změna 02. 10. 2024 15:45:57