Novinka na webu DATAOK: Povodňové sbírky 2024 pomohou obnovit kraj po zářijových povodních

16. 10. 2024

Olomoucký kraj spustil v srpnu portál DATAOK.CZ, který přináší klíčová data z různých oblastí života kraje na jednom místě. Na webu najdete vše od meteorologických údajů, přes přehledy krajských dotací a investic až po statistiky kriminality. Nyní přichází s novinkou – aplikací povodňových sbírek.

„Nová aplikace je skvělým příkladem toho, jak můžeme moderní technologie využít k přímé pomoci lidem v našem kraji. Umožňuje nejen přispět tam, kde je to nejvíce potřeba, ale také přehledně sledovat, kam přesně naše pomoc směřuje. Tento nástroj velmi chválím, protože dokazuje, že Olomoucký kraj jde správným směrem – k transparentnosti a efektivitě při řešení krizových situací,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Nová aplikace poskytuje občanům a firmám seznam veřejných sbírek na území Olomouckého kraje a nabízí jim možnost přispět na pomoc oblastem zasaženým zářijovými povodněmi. Přehledně ukazuje, kam lze přispět, a umožňuje filtrování podle příjemců – ať už jde o jednotlivce, obce nebo konkrétní objekty.

„Díky mapové aplikaci je také možné sledovat, kam přesně bude pomoc směřovat – od konkrétních obcí po jednotlivé objekty, jako je například oprava zničeného kostela nebo skanzenu. Všechny sbírky osvědčoval Olomoucký kraj, oznamovatelé mají sídlo v Olomouckém kraji a jejich účelem je zmírnění následků po povodních,“ popsal Michael Skácel, vedoucí oddělení podpory a zpracování dat, jehož tým aplikaci ve spolupráci s oddělením kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení vytvořil.

Mapová aplikace je k dispozici ZDE. Proklikem z datového portálu se lze do aplikace dostat rovněž ze sekcí Interaktivní a mapové aplikace nebo Kraj v datech – konkrétně ze záložky Kraj a krajský úřad a Lidé a bydlení.

Portál DATAOK.CZ otevírá dveře k datům, která byla dříve obtížně dostupná, a usnadňuje tak lidem lépe porozumět fungování kraje. Jednotlivé oblasti jsou postupně doplňovány údaji o Olomouckém kraji formou otevřených dat nebo přehledných vizualizací. V oblasti veřejných sbírek jsou zatím zpracována data o sbírkách, které souvisí s povodněmi, v budoucnu na portále zájemci najdou přehled všech veřejných sbírek, které osvědčuje Olomoucký kraj.

Novinka na webu DATAOK: Povodňové sbírky 2024 pomohou obnovit kraj po zářijových povodních
Novinka na webu DATAOK: Povodňové sbírky 2024 pomohou obnovit kraj po zářijových povodních


Poslední změna 16. 10. 2024 15:27:40