Regionální potraviny a výrobky získaly prestižní značku

Likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. To je jen zlomek produktů, které uspěly v krajské soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima během podzimní etapy výstavy Flora Olomouc. Kromě toho se udělovala i značka Výrobek OK.

„Regionální značky jsou známkou kvality, a o tu by mělo jít především. Navíc nejsou jen propagací konkrétních výrobků, ale celého Olomouckého kraje. Jsem proto velmi rád, že se počet kvalitních výrobků našich regionálních producentů neustále rozšiřuje,“ sdělil Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova.

Značku Regionální potravina v krajské soutěži získalo celkem osm producentů, ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ pak směřovalo ke dvanácti výrobkům. „Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a potěšilo nás, že jsme ho získali hned napoprvé. Věřím, že pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech,“ řekl David Kapsia, ředitel společnosti Tavoretus, která uspěla s výrobkem Tvargle v kategorii sýrů včetně tvarohů.

Olomoucký kraj regionální potraviny vnímá jako jedno ze zásadních témat, proto letos na podporu farmářských trhů v regionu i regionálních značek vyčlenil zhruba 650 tisíc korun. „Farmářské trhy jsou skvělým způsobem, jak propojit farmáře a jejich zákazníky. Důležitá je regionální produkce potravin, což mimo jiné souvisí i se zaměstnaností,“ doplnil Jan Šafařík.