Paprika Pepina nebo tvarohový méďa. Kraj má nové regionální výrobky
Čím mlsnější porota, tím náročnější hodnocení. Komisařům, kteří v uplynulých dnech vybírali produkty přihlášené do soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK, můžete věřit, že volili pečlivě. Mezi oceněnými potravinami je všechno od masa, sýrů, ovoce i zeleniny nebo moštů.
„Olomoucký kraj regionální potraviny podporuje dlouhodobě, protože co je lepšího, než si koupit dobré jídlo vyrobené z místních surovin? Každý rok například přispíváme na pořádání farmářských trhů, kde si lidé mohou takové potraviny koupit a skvěle si pochutnat,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.
Obě soutěže, tedy jak Regionální potravina, tak i Výrobek OK, probíhají podle přesně stanovených pravidel. Hodnotí se nejen chuť přihlášených výrobků, ale také jejich balení, podíl místních surovin a podobně. Označení Regionální potravina OK mohou nově nosit například tlačenka z Dubicka, ležák Tvarg nebo svatojánské ořechy. Mezi Výrobky OK přibyla třeba králičí šunka, zmiňovaná paprika Pepina, tvarohový méďa a mošt z jablka a višně.
„Hodnocení výrobků bylo letos mimořádně obtížené, protože přihlášené produkty byly natolik kvalitní, že na nich bylo těžké najít nějakou chybu. Děkuji všem výrobcům, kteří se do soutěže přihlásili. Svou prací šíří dobré jméno Olomouckého kraje a přispívají k jeho rozvoji,“ dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro rozvoj venkova, který letos v hodnotitelské komisi zasedl.