Na severu kraje voda opadla, na jihu výška hladiny Moravy stagnuje

17. 09. 2024

Velká voda se ze severních částí kraje postupně přesouvá směrem k jihu. Třetího povodňového stupně (stav ohrožení, výška hladiny 430 cm) dosáhla v Olomouci řeka Morava v pondělí 16. 9. kolem 13:30 hodiny. Od dnešní 4. hodiny ranní se drží na výšce 492 cm a hladina již nestoupá. Aktuální výška hladiny je víc než půl metru nad stavem ohrožení. V krajské metropoli bylo zatopeno několik úseků silnic, nicméně hlavní nápor vody zadržela protipovodňová ochrana.

Voda v pondělí odpoledne a večer zaplavila také městskou část Chomoutov, řeka se vylila z koryta z obou stran a uzavřela silnici vedoucí do Štěpánova. Místy dosahovala až po pás. V průběhu večera a noci se situace uklidňovala a voda začala postupně klesat.

Nejhorší má za sebou již také Litovel, kterou Morava zaplavila v noci na pondělí, místy až do výšky jednoho metru. Kromě samotného města s vodou bojovali i lidé v místních částech, zaplaveny byly například Tři dvory. Ve městě by měla být postupně obnovována dodávka elektřiny a také autobusová doprava by se měla vracet do normálu. Cestující informace o aktuálně zrušených autobusových a vlakových spojích najdou na webu www.idsok.cz.

Také na Jesenicku a Šumpersku již voda opadla a odkryla následky ničivých povodní. Zničené silnice, zdemolované mosty, poškozené sloupy elektrického vedení se budou postupně opravovat. O následných krocích budete informováni vždy po jednání Krizového štábu Olomouckého kraje.

Krajská hygienická stanice v Olomouci vydala soubor opatření, jak se chovat po povodni. Podrobnosti najdete ZDE.

Situaci stále sledujeme, budeme vás informovat.

Foto: Dominik Novák, Chomoutov

autor: Dominik Novák


Poslední změna 17. 09. 2024 09:08:48