Na Jesenicku vznikají dvě centrální deponie. Odpad z ulic začne pomalu mizet

25. 09. 2024

Jednání povodňové komise dne 25. 9. 2024 přineslo další důležité informace. Řešilo se především nakládání s odpady, dodávky elektřiny a plynu, stav silnic a mostů nebo koordinace dobrovolníků. Obce začínají čerpat finanční pomoc ve výši 250 milionů korun, kterou schválilo dne 16. 9. 2024 Zastupitelstvo Olomouckého kraje.

Již několik dní se na severu kraje řeší problematika ukládání odpadů. Obyvatelé a obce vozí odpady do místních deponií. Jejich kapacita však nestačí, proto bylo rozhodnuto o vytvoření dvou centrálních deponií s plochami o rozloze cca 5 ha. Na těchto plochách bude probíhat zpracování, třídění a likvidace odpadu. Předběžně se plánuje, že odpad se do centrálních skládek začne navážet v pátek 27. 9. 2024, přičemž přednostně bude odvážen odpad, který byl v mezideponiích už částečně přetříděn.

Plyn, voda a elektřina

Stále více než 7 tisíc domácností není připojeno na plyn. Infrastruktura je totiž silně poničena. Prioritně se k obnovenému řadu připojují nemocnice a školy, přičemž nemocnice Jeseník je již plně připojena a funkční. V oblasti zásobování vodou mají všechny obce dostatek jak balené, tak pitné vody v cisternách. Krajská hygienická stanice stále odebírá vzorky a posílá je do laboratoře k vyhodnocení.

Stavba provizorních cest a mostů

Práce hasičů, policistů i vojáků stále pokračují. Na místě jich denně pracuje více než tisícovka. Ve štábech či na operačních střediscích pomáhají další desítky, možná i stovky lidí. Do zasažených oblastí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji míří 24 provizorních mostních konstrukcí, v současné době probíhají rekognoskace terénu, monitoring umístění a mapování terénu. V horizontu 14 dní by se mohly mosty začít stavět. Některé oblasti totiž stále zůstávají odříznuté.

Na jednání se také hovořilo o zapojení dobrovolníků a jejich koordinaci. O tom, jak bude dobrovolnická výpomoc organizována tento víkend, vás budeme informovat ve čtvrtek 26. 9. dopoledne.

Na Jesenicku vznikají dvě centrální deponie. Odpad z ulic začne pomalu mizet


Poslední změna 26. 09. 2024 07:24:20