Lidé na Jesenicku nezůstávají bez pomoci

18. 09. 2024

Na dalším jednání Krizového štábu Olomouckého kraje, které proběhlo v Olomouci 18. 9. dopoledne, zúčastnění členové řešili zajištění humanitární pomoci postiženým oblastem a obnovení dodávek elektrické energie. To jsou teď hlavní priority v postižených oblastech.

„Maximální možné síly a prostředky se budou v průběhu dnešního dne soustředit na obnovení dodávek elektřiny a připojení do distribuční sítě alespoň částí postižených obcí. Probíhat bude samozřejmě odstraňování následků povodní a zabezpečovací práce na opravě pozemních komunikací,“ řekl po jednání štábu Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Obyvatelé v nejpostiženějších obcích mají zajištěny základní potraviny včetně pitné vody, technici ČEZu pracují na obnovení dodávek elektrické energie. Řeší se také zajištění spojení a telefonní pokrytí mobilními operátory. Výpadky signálu či jeho nefunkčnost v postiženém regionu totiž stále přetrvávají. Jen pro představu, pod obec s rozšířenou působností Jeseník spadá 24 obcí (38000 obyvatel), povodní bylo postiženo 17 z nich (26000 obyvatel).

Zdravotnická pomoc a lékařské ošetření

V Mikulovicích byla dnes zřízena ošetřovna, kterou poskytla Zdravotnická záchranná služba Hlavního města Prahy. Tato služba bude poskytovat prvotní zdravotnické ošetření. Po vyhodnocení zdravotního stavu pacienta může ve spolupráci s krajskou záchrannou službou zajistit jeho převoz do zdravotnického zařízení. V terénu jsou nasazeny také zdravotnické týmy z Armády ČR, konkrétně pracují v Hanušovicích a v Javorníku. Pro akutní potřeby pacientů byl také přesunut vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce do Šumperku, kde je dočasně umístěn na heliportu. Zdravotnická záchranná služba také úzce spolupracuje s Českým červeným křížem.

Volby

Krajské volby proběhnou v řádném termínu, a to v pátek 20. 9. a v sobotu 21. 9. 2024. Podrobnosti k organizaci voleb v obcích postižených záplavami připravujeme.

Organizace dobrovolníků

Do postižených oblastí míří také spousta dobrovolníků, kteří nejsou žádným způsobem koordinováni a řízeni. Zasahujícím složkám pak působí zbytečné komplikace. Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem pro každého, kdo bude chtít postiženým obcím pomoci, připravujeme aktuální informace a souhrn, co postižené obce potřebují, do kterých míst konkrétně směrovat pomoc apod. Teď stále můžete využít pro nabídky pomoci formulář připravený pro tyto účely, který najdete ZDE.

mobilní ambulance


Poslední změna 18. 09. 2024 13:49:07