Kraj pozval podnikatele z regionu a představil jim možnosti, jak pomoci s obnovou Ukrajiny

06. 06. 2024

Jak se zapojit do rekonstrukce Ukrajiny aneb teritorium, trh, příležitosti a zkušenosti. O tom byl seminář, který pořádal Olomoucký kraj ve čtvrtek 30. května. Určený byl pro podnikatele z celého kraje a představil množství příležitostí, dotačních výzev či též typy exportního pojištění.

„Jsem velmi rád, že jsme mohli hostit tento seminář. Téma rekonstrukce Ukrajiny je aktuální a Olomoucký kraj se svými podnikateli má možnost být její součástí. Na účasti bylo vidět, že o problematiku mají podnikatelé zájem. Stejně tak všichni tři přednášející uvítali možnost předat veškeré související informace, zodpovědět případné dotazy a pomoci tak s využitím nástrojů, které v této oblasti vláda nabízí,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Přednášky se chopil například Jakub Mareš z Odboru evropských Ministerstva průmyslu a obchodu, Václav Kallus, tajemník vládního zmocněnce pro Ukrajinu z Ministerstva zahraničních věcí nebo Jan Dubec, ředitel Odboru akvizic a pojištění dodavatelských úvěrů z Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

„Všichni tři řečníci jsou odborníky ve svých oblastech a na prezentacích to bylo znát. Pánové odprezentovali zajímavé příležitosti, akce a výzvy, které pomáhají válkou zmítané zemi s podporou ekonomiky a obnovou infrastruktury a služeb. Jsem si jistý, že podnikatelé v Olomouckém kraji mají co nabídnout, a věřím, že právě díky tomuto semináři někteří z nich představené nástroje využijí, a zapojí se tak do rekonstrukce Ukrajiny,“ řekl Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, kterého napadlo seminář zorganizovat.

Dorazili také zástupci z Ukrajiny

Pozvání na seminář přijal také ukrajinský chargé d’affaires Vitalij Usatyj, dočasný diplomatický zástupce vedoucího zastupitelského úřadu, kterého doprovázela ukrajinská delegace. Svou návštěvu využil k samostatnému setkání s hejtmanem Josefem Suchánek, na kterém probrali jak současnou situaci na bojišti, tak právě možné zapojení podnikatelských subjektů z Olomouckého kraje do obnovy Ukrajiny. Jednání se též věnovalo i možnostem partnerství mezi českými regiony a obcemi s jejich ukrajinskými protějšky. 

Charge d’affaires Vialij Usatyj si aktivit Olomouckého kraje a České republiky vůči Ukrajině obecně velmi váží. „Jsme obrovsky vděční, že Češi nabízí ekonomickou, vojenskou i humanitární pomoc, ale také že se připravují na obnovu naší země, která se bez zapojení spojenců neobejde. Vítězství a obnova Ukrajiny bude zásluhou také České republiky,“ uvedl. 

img-8044.jpg
img-8048.jpg
img-8056.jpg
img-8063.jpg
img-8085.jpg


Poslední změna 12. 06. 2024 13:14:56