Budoucí cukrářky se utkaly v soutěži O Priessnitzův dortík

Už po devatenácté poměřily své cukrářské dovednosti budoucí profesionální cukrářky z celé republiky. Soutěž O Priessnitzův dortík uspořádala ve středu 24. ledna Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Do soutěže se přihlásilo celkem dvanáct žákyň oboru cukrář ze středních škol z Moravy i Čech. Cukrářské klání zahrnovalo tři sladké úkoly: vyhotovení dortu na téma Řekni to květinou, zdobení perníků glazurou a vymodelování dvou figurek zvířátek.

Vítězkou se stala Pavlína Kocábová ze Střední školy Brno, Charbulova. Na druhém místě se umístila Tereza Bařinková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec a třetí byla Eliška Holešínská ze Střední školy gastronomie, farmářství a služeb Jeseník.

Porota hodnotila chuť a vůni, posuzovala vhodnost kombinace surovin, doplňků, kreativitu, netradičnost, ale i moderní technologické zpracování. Kromě toho bodovala i vzhled, pracnost, čistotu a hygienu, osobní zručnost a v neposlední řadě dodržení časového limitu a počtu stanovených kusů.

Záštitu nad akcí převzal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, který se na akci společně s krajským radním pro oblast školství Alešem Jakubcem přijel podívat.