Druhý ročník hackathonu je tady. Zaměří se na zlepšení kvality života v regionu

03. 09. 2024

Skvělou příležitost podílet se na vzniku zajímavých projektů mají zájemci, kteří se přihlásí do druhého ročníku hackathonu s podtitulem Když data promluví. Akci od 18. do 20. října pořádá Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc a katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Registrovat se mohou jednotlivci i celé týmy, a to prostřednictvím webových stránek hackathonu.

„Díky úspěchu prvního ročníku jsme se ihned po jeho skončení rozhodli pokračovat. Nadšení, kreativita a nápady účastníků nás přesvědčily, že stojí za to investovat čas i peníze do podobných akcí. Letos se nám podařilo oslovit ještě více partnerů, zajistit modernější a lepší zázemí, rozšířit datovou základnu a optimalizovat celkový program. Věřím, že to pro účastníky bude znamenat ještě větší motivaci věnovat svůj čas něčemu smysluplnému,“ uvedl organizátor akce Jakub Koníček z katedry geoinformatiky.

Hackathon je třídenní akce, během které jednotliví účastníci nebo týmy navrhnou, vytvoří a následně prezentují své nápady. V letošním roce si mohou vymyslet vlastní projekt nebo se inspirovat navrženými tématy, jako jsou Bezpečná a udržitelná univerzita, Adaptace území města Olomouc na klimatickou změnu, Kam na střední školu a jejich dostupnost v Olomouckém kraji či Atraktivita Olomouckého kraje v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

„Vždy má smysl podporovat projekty, které prohlubují spolupráci a rozvíjí veřejný sektor v Olomouci i okolí. Pro přihlášené účastníky bude opět připravena řada odborných přednášek od našich mentorů a hostů,“ upozornil náměstek primátora města Olomouce Tomáš Pejpek.

Letošní ročník hackathonu se uskuteční v nové budově Vědeckotechnického parku UP Envelopa Hub. „Účastníci budou nejprve seznámeni s pravidly, otevřenými daty a nabízenými tématy. Mohou také využít umělou inteligenci. Věřím, že se nám podaří nalákat studenty, kteří přinesou nové nápady, jež přetaví v úspěšné projekty. Těším se na druhý ročník,“ doplnil krajsk radní pro oblast IT, Smart regionu a investic Petr Lysek.

Soutěžní týmy se mohou registrovat na webových stránkách do 4. října, jednotlivci do 11. října 2024. „Jsem rád, že organizátoři akce – Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc a Univerzita Palackého – mohou spolupracovat bez ohledu na to, kdo zrovna za danou organizaci a v jakých barvách vystupuje. Díky za zvládnutý první ročník a hurá do druhého,“ řekl vedoucí odboru informačních technologií Olomouckého kraje Jiří Šafránek.

Účastníci hackathonu mohou letos získat finanční odměny ve formě stipendií a voucherů (u vítězných týmů přesahující 100 000 Kč), vzdělávací a mentorské vouchery pro finální realizaci projektů či věcné ceny.

Název hackathon je složenina ze slov hack a maraton. Vyjadřuje spojení limitů programovatelných systémů s vytrvalostí. Hackathon kombinuje poznatky a dovednosti technického i netechnického světa, z nichž vzejde nový projekt nebo produkt.

Druhý ročník hackathonu je tady. Zaměří se na zlepšení kvality života v regionu


Poslední změna 03. 09. 2024 12:55:17