Desatero smyslů

Datum26. 11. 2024
Místo konáníMuzeum umění Olomouc, Besední sál
OrganizátorMuzeum umění Olomouc

Svět vnímáme prostřednictvím smyslů. Ty se zdaleka neomezují jen na „velkou pětku“ tvořenou zrakem, sluchem, čichem, chutí a hmatem. Smyslů máme mnohem více. Zvířecí smysly se od těch našich často dramaticky liší a živočichové proto mohou vnímat svět úplně jinak než my. Pes žije ve světě pachů, paúhoř ve světě elektrických polí a netopýr vidí ušima. Vydejme se na krátkou exkurzi do říše smyslů. Je plná překvapení.

Jaroslav Petr vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, kde se zabývá biologií reprodukce. Je profesorem na České zemědělské univerzitě v Praze, kde vyučuje biotechnologie a bioetiku. Biotechnologie vyučuje také na přírodovědeckých fakultách Karlovy univerzity, Masarykovy univerzity a Jihočeské univerzity.

Ve volném čase se věnuje popularizaci vědy. Píše populárně vědecké knihy (např. Desatero smyslů, Desatero pohybů, Zvířata na souši, ve vodě a ve vzduchu), spolupracuje např. s Českým rozhlasem, MF Dnes, kam přešla vědecká část přílohy Orientace Lidových novin, Hospodářskými novinami nebo časopisem Vesmír.


Poslední změna 24. 09. 2024 08:57:54