Co neví, to nepoví. Kraj spustil nový datový portál

03. 08. 2024

Všechna důležitá data související s působením Olomouckého kraje najdou lidé od začátku srpna na novém krajském webu DATAOK.CZ. Na jednom místě tak budou moci čerpat informace ze školství, zdravotnictví, průmyslu a dalších oblastí veřejného života. Hejtmanství nabízí data ke stažení a neomezenému využití soukromým osobám, ale i podnikatelům nebo firmám.

Projekt vychází z doporučení Digitální a informační agentury, která působí jako koordinátor otevřených dat. Některá data a informace na Datovém portálu pochází z Českého statistického úřadu, jiná vznikají přímo na kraji. Náš web nabízí například data o krajských a jiných neziskových organizacích včetně jejich financování. Především jsou ale webové stránky velmi přehledné a lidé se na nich snadno zorientují,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Web prezentuje data a informace rozdělené do dvanácti tematických oblastí působení Olomouckého kraje: Kraj a krajský úřad, Území a rozvoj, Ekonomika a investice, Dotace, Lidé a bydlení, Sociální služby, Zdravotnictví, Vzdělávání, Doprava, Kultura a cestovní ruch, Životní prostředí a Bezpečnost. Zájemci se tak dozví například vše o hospodaření kraje, jak fungují jeho sociální služby, kolik peněz rozdělilo hejtmanství na dotacích, kterak úspěšní byli policisté při řešení kriminality, a dokonce i to, jak se v regionu projevuje klimatická změna a jak moc zde pršelo.

Spuštění datového portálu je pouze první a velmi důležitý krok na dlouhé cestě smysluplného využití informačních technologií, a především ohromného objemu dat, které veřejná správa shromažďuje. Čeká nás ještě mnoho práce, ale výsledkem bude přehledný datový portál, který bude v otevřené podobě obsahovat základní data nejen o kraji a jeho fungování. Informace budou zpracovány do uživatelsky přívětivých formátů. Tato data mohou být využívána napříč různými sektory a profesemi, a jejich dostupnost je klíčová pro efektivní a správné fungování veřejné správy,“ dodal Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro SMART technologie a investice.

Olomoucký kraj patří mezi pět prvních hejtmanství, která datový portál spustila. Na webu www.dataok.cz můžou čerpat informace například podnikatelé při plánování investic, spolky, které budou chtít vylepšit život v regionu nebo poskytovatelé různých veřejně prospěšných služeb. Olomoucký kraj plánuje Datový portál neustále rozvíjet a postupně přidávat další významná data nebo informace z různých oblastí k neomezenému využití široké i odborné veřejnosti.

Co neví, to nepoví. Kraj spustil nový datový portál
Co neví, to nepoví. Kraj spustil nový datový portál


Poslední změna 15. 08. 2024 15:09:03