Jeseníky mají nové produkty se značkou originality
Stále častěji se na pultech prodejců, regionálních akcích, jarmarcích a farmářských trzích objevují výrobky označené fialovým zvonkem, značkou zaručující původ a kvalitu surovin a výrobků pocházejících z jesenických hor a podhůří. A stále zajímavější výrobky místních producentů se ucházejí o značku JESENÍKY originální produkt®. V květnu se značka rozrostla o maso, med, pivo, pohankové produkty a džemy a sirupy.
Hovězí maso v bio kvalitě a jehněčí maso, které slaví návrat na talíře tuzemských gurmánů, pochází z nové provozovny ve Vysokých Žibřidovicích. Biojatka zahájila provoz počátkem dubna. „Přinášíme na trh konečný produkt z naší farmy, která zde působí již dvacet let. Za tu dobu se ukázalo, že finalizace produkce je z mnoha hledisek výhodnější než pouhý prodej skotu či ovcí překupníkům. Navíc je důležité, že naše produkce zůstane v regionu a že bude dostupná místním lidem,“ říká František Winter, jeden z jednatelů společnosti MARWIN, provozující nová jatka. Kromě distribuce do jídelen, restaurací či prodejen, si mohou zakoupit zákazníci vakuově balené porcované maso přímo na místě.
Med patří k oblíbeným horským produktům a tentokrát získal značku JESENÍKY originální produkt® Zlatohorský med z rodinného včelařství Půža. „Dbáme na šetrné ošetřování včel a snažíme se vždy, aby náš med byl jen ten, který včelky vytvořily. To znamená, aby neutrpěl při skladování a plnění do sklenic. Rodinná tradice včelařství od roku 1936,“ uvádí Bedřich Půža.
Z nově vzniklého Minipivovaru Kolštejn v Branné se o značku originality ucházel zlatavý mok, který nese název Bran. Jedná se o spodně kvašené pivo českého (plzeňského) typu s různými barevnými odstíny a stupňovitostí. Pivo je vyráběno klasickou technologií dekokčním způsobem na dva rmuty. Hlavní kvašení probíhá v otevřených nádobách – spilkách. Stěžejním produktem zdejšího minipivovaru se stane dvanáctiprocentní ležák plzeňského typu. Zdejší sládek počítá také s doplňkovými druhy jako je polotmavé pivo s jemnější příchutí karamelu, v zimních měsících s produkcí silnějšího speciálu a naopak v létě s pivem s nižší stupňovitostí.
Pohanka loupaná lámanka, pohanka kroupa a pohanková mouka – všechny produkty v bio kvalitě pocházející ze společnosti Pro – bio ve Starém Městě pod Sněžníkem ponesou od letošního roku značku jesenické originality. Navíc se zákazníci dozvědí, že základní surovina pohanka pochází z farmy Přemysla Čecha z Postřelmova. Specializací společnosti Pro - bio je vlastní mlýn upravený na zpracování mouk v kvalitě bio. Provoz mlýna zahájil v roce 1992 a stal se tak prvním mlýnem na zpracování bio surovin v České republice. Zdejší produkce se od počátku svého fungování se zaměřuje na zpracování alternativních plodin, jako jsou pohanka, špalda či dvouzrnka.
Od sběru plodů ve volné přírodě, po ruční zpracování se věnuje Zora Hájková. Ta že při výrobě džemů používá jen ovoce a cukr. Využívá co nejvíce přirozené chuti plodů a na jeden kilogram hotového výrobku je použito 750 gramů ovoce. Kromě džemů vyrábí ovocné sirupy.
K novým pěti originálním produktům prodloužila certifikační komise užívání značky šesti stávajícím výrobkům. Celkem má nyní značku JESENÍKY originální produkt® 46 výrobků. V regionu koordinuje veškeré aktivity spojené se značením Místní akční skupina (MAS) Horní Pomoraví. Značení pokrývá rozsáhlé území od Zábřežska, přes Šumpersko, Jesenicko až po Rýmařovsko. Výrobci získají možnost označovat své produkty po dva roky, pak si mohou zažádat o prodloužení certifikátu. V Jeseníkách se certifikují nejen výrobky a zemědělské produkty spotřebního charakteru, ale také ubytovací a stravovací služby a od loňského roku i originální zážitky. Více na www.hornipomoravi.eu nebo www.regionalni-znacky.cz/jeseniky.